Mietteitä joulukuun illassa

Jo hämärtyy ilta yöksi

nukkuu pieni karhunpentu lumipeiton alla

kuusikko hyräilee hiljaa

on joulu.

Talviuntaan? Kyllä, on pian sydäntalvi. Kynttilät ja tähdet ovat syttyneet ikkunoihin, pöydille, kaduille. Kulkuset ja tiu’ut soittavat hilpeitä säveliään. Uskomattoman nopeasti vierähti tämäkin syksy, kuten aina. ”Ajan virtaa on tonttu kuulevinaan, miettii suuntaan sataan, ainaista ongelmataan”.

Syksyn aikana on opiskeltu ahkerasti sekä peruskoulun että lukion puolella. Koulussamme vietettiin Suomen 101-vuotisitsenäisyysjuhla 5.12. Samalla lakitettiin 7 uutta Rovaniemen aikuislukion syksyn ylioppilasta yhdessä Lyseonpuiston lukion ylioppilaiden kanssa.

Peruskoulun puolella vietettiin maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa teemapäivää 21.11. Ohjelmassa oli jalkapalloa, elokuvaa, pipareiden koristelua sekä joulukorttien ja videon tekoa.

Olemme onneksi saaneet vihdoinkin valkoisen maan! Hiihtämässä olen käynyt lokakuusta saakka Ounasvaaran tykitetyllä lumella, mutta jo reilun viikon ajan on päässyt hiihtämään muuallekin, vaikka perinteisen latua ei ole voitu ajaa aivan joka paikkaan vielä. Selvisi, että S2-ryhmän opiskelijoissanikin on muutamia poikia, jotka harrastavat hiihtoa. Se on hienoa!

Lumi on tärkeä matkailuyrittäjille, mutta yhtä lailla meille kaikille. Hartaasti Rovaniemelle odotettu lumi valkaisi ja kirkasti mustan tienoon hetkessä kauniiksi satumaisemaksi. Ei ihme, että lumestakin on lukuisia lauluja, joista useat liittyvät jouluun. Muistuu tässä kirjoittaessa mieleen, miten kerhossa esitimme joulujuhlassa laulun, jonka 1. säkeistö menee seuraavasti: ”Pieni pilvi pehmoinen, pimpeli pompeli pom, heitti maahan hiutaleen, pimpeli pompeli pom, alas maahan yksinään, aivan aivan yksinään!” Hiutale päätyy nallen nöpökuonolle, johon se sitten sulaa. Toivotaan, että sulaminen jääkin nyt sille asteelle ja saamme nauttia hiihdosta, laskettelusta, pulkkamäestä ja muista talven riemuista kevääseen saakka.

Toivotan kaikille hyvää, rauhallista joulun aikaa ja lomaa sekä onnea ensi vuodelle 2019–ennen kaikkea tietysti tsemppiä opintoihin!

Rovaniemellä 17.12.2018

Kati Kanto

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, S2-opettaja

Lapsen joulu

Joulukortit mummon ja papan pöydän alatasolla
on käytävä läpi yhä uudelleen:

”Hyvää joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!”

Kuulen, kumpi kulkee käytävää,
koko ajan soi jossakin laulu: Joulu, oi joulu, auvoinen armas!
Riemun täytenä luoksemme tullos!

Pianon musta kansi kiiltelee, valkoisten koskettimien naurava suu avautuu
”Voi, voi, kuinka on kaunista laulua!” sanovat pappa ja mummo.

Kaupungilla ihmettelen, miten joka kadun kulmassa voi seisoa pukki
ja miten se voi olla aina hieman eri näköinen!
Tuolla sillä on säkki, josta se jakaa karkkia, tuolla se vain seisoo ja huiskuttaa! Mitä ihmettä?
Miten se ehtii joka paikkaan ja on kuitenkin aina eri?

Parturi-kampaamojen, Osuuspankin, Leivon leipomon, kultasepänliikkeiden, Asemankengän näyteikkunoissa
parrakkaat automaatti-pukit kumartelevat, viisovat, heiluvat, huojuvat
ja entä Stockmannin ja Sokoksen ikkunat! Oi, kato!
Porot, pukit, kääpiöt, punatulkut ja tuo pikkutyttö! Miten tuo pipopäinen pikkutyttö saa kulkea tuolla! Ja miten sekin jaksaa koko ajan vain nauraa ja huiskuttaa!
Illalla pukki tulee mummolan parvekkeelle helikopterilla,
mutta isä on mennyt käymään kellarissa eikä sitä näe, voi harmi!

Edelleen seison tämän valtavan näyteikkunan edessä

edelleen ihmettelen

Kati Kanto

27.11.2017

Suomi 100, aikuislukiot 90

”Uuden oppiminen on suuri elämänmittainen seikkailu, johon kaikilla tulee olla oikeus ja mahdollisuus. ”

-       Presidentti Tarja Halonen, aikuislukioiden 90-vuotisjuhlaseminaarin suojelija

Tänä vuonna on juhlittu 100-vuotiasta Suomea. Meillä aikuislukioväellä on toinenkin syy juhlaan, koska aikuislukiotoiminta täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Suomen ensimmäinen iltalukio oli Yrjö ja Hilma Janssonin vuonna 1927 perustama Helsingin suomalaisen yksityislyseon iltalinja, maailman ensimmäinen iltaoppikoulu. Alunperin Janssoneiden tarkoituksena oli tarjota suomenkielistä yksityisopetusta tuttavien lapsille ja lisäksi joillekin halukkaille, ja he laittoivatkin sanomalehteen ilmoituksen opetuksen tarjoamisesta. Kysyntä oli kuitenkin niin suurta, että ilmoittautumistilaisuudessa opetukseen haluavien jono ylettyi viidennestä kerroksesta kadulle asti.

25.11.2017 olimme mukana viettämässä suomalaisen aikuislukioiden 90-vuotisjuhlaa Helsingissä noin 90 aikuislukioihmisen voimin. Puhujana seminaarissa oli mm. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Illalla oli aika vaihtaa vapaalle Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa 1920-luvun hengessä.

Juhlavieraat olivat pukeutuneet 20-luvun tyylin mukaan
charleston-somistein ...iloinen 20-luku..